Toerismemarketing: 'Onderschat de kracht van de hotellobby niet.'

foto: Titia Hahne

foto: Titia Hahne

Toeristen informeren op het juiste moment op de juiste plek. Dat is wat Rick Blom en Arnold Gruppen al twintig jaar met succes doen. Niet alleen met Minicards, maar ook via stadsplattegronden en digitale schermen in de lobby’s van hotels. Werkt dat? Een antwoord aan de hand van 6 prikkelende stellingen. 

1. Toeristen hebben geen behoefte aan informatie, ze bepalen zelf wat ze doen
Rick: “Nou, nee. Van hoteliers horen we juist dat toeristen vaak meteen aan de balie vragen wat er te doen is in de stad. Waar kun je goed eten? Waar is een leuk concert? Ze zijn bekend met de topattracties, zoals het Rijksmuseum en Anne Frank Huis, maar altijd op zoek naar nieuwe input en ideeën. Of naar actuele informatie. Dat blijkt ook uit de afname van onze producten, zoals Minicards en de stadsplattegronden die we in grote hoeveelheden in hotels verspreiden. Deze helpen de hotelier vervolgens om hun gast goed te kunnen informeren.”

2. De jonge generatie checkt in deze tijd alleen zijn mobiel voor toeristische info
Arnold: “Zeker gebruikt hij z’n mobiel om te kijken wat er te doen is. Doe ik ook. Maar onderschat niet hoe belangrijk de lobby van een hotel nog steeds is. Het is dé plek waar toeristen als eerste kennismaken met de stad en waar ze op zoek gaan naar praktische informatie. Wij zijn hierin een belangrijke partner voor de hotels. Voor adverteerders is het belangrijk om daar zichtbaar te zijn en die eerste prikkel te geven, waarna toeristen online naar meer informatie en verdieping zoeken. Wij helpen die conversie naar online trouwens ook, bijvoorbeeld door het plaatsen van QR-codes op onze kaartjes en digitale schermen, waarachter meer informatie of kortingen zit.”

3. Printmarketing is niet meer van deze tijd, want niet meetbaar
Rick: “Adverteerders hechten waarde aan die meetbaarheid en print voorziet daar inderdaad lang niet altijd in. Minicards wel. Onze kaartjes zijn juist bekend om hun meetbaarheid: toeristen krijgen korting na inlevering van een kaartje, dus het effect van een campagne wordt zo snel inzichtelijk.” 

 4. Toerismemarketing is duur en het rendement (ROI) is laag
Arnold: “Toeristen zijn een moeilijk te vangen doelgroep die constant in beweging is. Om relevantie te bieden, moet je op het juiste moment op de juiste plek zijn. Als je dat bent, hoef je geen kneiterdure campagne op te tuigen. Wij hebben de juiste middelen om voor elk budget een effectieve en op maat gemaakte campagne te maken die de doelgroep 24 uur per dag 7 dagen per week bedient. Van een Argentijns restaurant dat op onze digitale schermen adverteert in 10 omliggende hotels of een bootverhuurbedrijf dat alleen campagne voert in het hoogseizoen.”

5. Je moet hard schreeuwen met je toeristische boodschap om nog op te vallen tussen al het advertentiegeweld
Rick: “Voor elke marketingcampagne geldt: je moet weten waar je doelgroep behoefte aan heeft en waar deze zich bevindt. Voor onze adverteerders is dat de lobby van een hotel of accommodatie: het startpunt van je verblijf. Als je toeristen dáár voorziet van actuele, lokale en praktische informatie is dat het meest effectief. Voor het Hard Rock Café draaiden we bijvoorbeeld op onze schermen in de lobby’s van hotels een campagne voor een Metallica-event: super actueel en lokaal. Hard Rock Café zag dat meteen terug in de respons van de gasten en de opkomst.”

Minicards en deskmaps

6. Attracties in Amsterdam hebben geen marketing nodig, toeristen komen toch wel
Arnold: “Tuurlijk niet. Toeristen en reizigers zijn maar een paar dagen in Amsterdam. In de stad zijn honderdduizend dingen te doen, dus moet je – hoe populair je attractie of museum ook is – toeristen overtuigen dat ze die beperkte tijd ook bij jou spenderen en dat jij het waard bent om te bezoeken. Dat grote namen als het Anne Frank Huis, het Van Gogh Museum of Tours and Tickets al jaren producten van ons afnemen, is niet voor niks.”  

Meer weten over onze producten? We staan je graag te woord, dus klik dan even hier voor onze contactgegevens.