Insight: social media bepaalt interieur hotels en horeca

hotel GROOT.jpg

In het straatbeeld van Amsterdam zie je het steeds vaker: een kluitje wachtende toeristen op de stoep voor een koffietentje of lunchzaak. Vaak hun mobieltje alvast in de aanslag. Oké, door corona is dat beeld nu even veranderd, maar de vraag blijft: wat hebben die populaire horecazaken gemeen? Niet per definitie het goeie eten of de beste koffie, maar het feit dat ze zo lekker Instagrammable zijn.

Het design van een hotel of horecazaak is altijd al belangrijk geweest, maar in een tijdperk waarin influencers en social media bepalend zijn, geldt dat des te meer. Sterker nog, het is een trend om een nieuwe zaak bijna helemaal te ontwerpen met social media in het achterhoofd. In de praktijk betekent dit vooral: de boel zo inrichten dat een bezoeker (lees influencer) op elke plek mooie content kan maken voor social.

Het creëren van een ervaring is part of the game, schrijft Forbes. Dave Grutman, een grote Amerikaanse horeca-ondernemer, vertelt in het stuk dat hij veel geld in zijn ondernemingen pompt om de likes en shares omhoog te krikken. “Design is altijd belangrijk geweest, maar ja, nu iedereen op zijn telefoon woont, moet je ervoor zorgen dat alle elementen in het ontwerp van een zaak altijd goed zijn.”

Niet in één foto te vangen
Restaurant MaMa Kelly, dat ook een vestiging in Amsterdam heeft, is zo’n zaak waar influencers hun vingers bij aflikken. Vanwege het smakelijke interieur dan. De eigenaar Rein Rambaldo heeft nu zelfs een bedrijf, De Horeca Fabriek, waarmee hij ondernemers adviseert hoe ze hun zaak volledig Instagrammable neer kunnen zetten. Rein, in het Parool: “Mensen houden van herkenning, maar willen ook verrast worden. Het interieur moet niet in één foto te vangen zijn. Als je fotogenieke en grappige hoekjes creëert, blijven ze geïnteresseerd, blijven ze foto’s maken, blijven ze delen en blijven er dus nieuwe mensen komen.”

MaMa Kelly Amsterdam op Instagram

Kijk maar naar het succes van The Avocado Show of Corner Bakery. In de categorie Instagrammable zijn deze by far de mooiste meisjes van de klas. Dat geldt niet alleen voor het interieur, maar ook voor het eten zelf. Alles wat er in deze zaken op je bord of in je glas (hallo freak shake) zit, vraagt om een foto voor social. Dat is natuurlijk allemaal van tevoren zorgvuldig uitgedacht. Zo was The Avocado Show al voor de openging een hit op Instagram. Mede-eigenaar Ron Simpson in De Ondernemer: “Het was zelfs zo erg dat we dagelijks 300 mensen moesten wegsturen. Die wilden al komen eten, maar wij zaten nog midden in de verbouwing. We zijn een merk geworden, eigenlijk nog voordat we een restaurant waren.”

The Avocado Show op Instagram

The Avocado Show op Instagram

Social media heeft een revolutie in de horeca teweeggebracht. Dat concludeerde een internationaal trendrapport van Iens en marktonderzoekbureau Doxa al in 2018. En die revolutie wordt alleen maar groter aan die rijen toeristen op Amsterdamse trottoirs te zien. Van bruine kroeg naar wait to be seated. Alles voor het perfecte Instagram-plaatje.

Patricia van den Broek