Claire van het Hard Rock Hotel Amsterdam American: ‘Ik hoop dat artiesten van vroeger, weer terugkomen in ons hotel’

ClairevanCampen_Hard Rock Hotel American Amsterdam

Het statige en iconische Americain Hotel aan het Leidseplein opent in april haar deuren als het eerste Hard Rock Hotel van Nederland. Een jugendstilmonument en een Amerikaanse keten; het lijkt een gek huwelijk. Maar dat is het niet. General manager Claire van Campen legt dat graag uit in onze rubriek Hotel Inside.

Zeg je het American Hotel op het Leidseplein, dan zeg je ‘telefoon voor de heer Mulisch’ en alle grandeur die daarbij komt kijken. De associatie met de Amerikaanse commerciële keten Hard Rock Hotel ligt niet direct voor de hand. Dan zit je toch meer in de hoek van leer, ellenlange gitaarsolo’s en andere hardrockclichés. General manager Claire snapt dat wel. Ze vond de combinatie in eerste instantie ook verrassend. Maar nu ze elke dag in het hotel rondloopt, klopt het als een bus. Met Paradiso en Melkweg om de hoek, krijgt het American Hotel al jaren artiesten en muzikanten uit de hele wereld over de vloer. In die zin is het logisch om Hard Rock Hotels naar deze plek van Amsterdam te brengen.” En kleine noot: familiebedrijf Eden Hotels blijft mede-eigenaar, trouwens.

Toch roept een Amerikaanse keten bij veel mensen associaties op met commerciële eenheidsworst. Voor veel Amsterdammers was dat even schrikken.
“Snap ik. Onze naam associëren mensen vooral met het Hard Rock Café. Op zich niks mis mee, maar het concept van het Hard Rock Hotel Amsterdam American mikt op een heel ander publiek: muziekliefhebbers die van luxe houden.”

De grootste uitdaging is om uit te leggen wat het Hard Rock Hotel Amsterdam American precies is, zegt Léon Dijkstra, collega en algemeen directeur van Eden Hotels. Hoe leg jij dat uit?
“Het is een prachtig hotel. Alle 173 kamers hebben een Hard Rock-upgrade gekregen, waarbij kwaliteit van materialen voorop stonden. Net als het behoud van de iconische grandeur, de historie en de Art Deco-stijl. De lobby is helemaal in de oude staat teruggebracht: plavuizen eruit, prachtige houten vloer erin. Elementen die jarenlang afgedekt waren, zijn terug: de marmeren pilaren en de originele marmeren trap die helemaal gerestaureerd is. In die zin gaat er geen uniek hotel verloren, maar krijgt het juist z’n ziel terug. En dat allemaal met muziek als rode draad.”

Muziek als rode draad, vertel daar eens wat meer over.
“Er zijn verschillende ruimtes voor optredens en concerten, zoals de Marrakesh-zaal met een 'ready-to-go' podium voor kleine privé-concerten. Ook in Bar Americain staat een vast podium met een piano. Ik hoop natuurlijk dat artiesten die hier vroeger vaak kwamen, weer terugkomen en nog eens achter de piano kruipen of dat er jamsessies ontstaan. Die oude sfeer terughalen, zou fantastisch zijn.”

In Café Americain gaan we natuurlijk geen Led Zeppelin draaien, maar muziek die daar past
— Claire van Campen, general manager

Op welke artiest hoop je?
“Paul Weller. Da’s zo’n popicoon. Die zat hier vroeger dus ook aan de bar hè. En als Status Quo in Nederland optreedt, mogen ze ook weer komen logeren.”

En wie van de nieuwe generatie mag langskomen?
“Nou, als Jett Rebel ‘n keer een jamsessie komt doen, vind ik dat heel gaaf. Of Anouk. Vin’k ook goed.”

Café Americain is Café Americain gebleven. En ook de leestafel is terug. Waarom die keuze?
“Het is nooit im Frage geweest daar iets aan te veranderen. Die plek is van de Amsterdammer. We mogen erop passen en zorgen dat deze ontmoetingsplek behouden blijft, met de grandeur van vroeger. We gaan daar ook geen Led Zeppelin draaien, maar muziek die past bij het café. Verder hebben we het opgeknapt, er komt weer livemuziek, net als in Bar Americain, en we gaan de service terugbrengen naar het oude niveau.”

EH - AMERICAN HOTEL AMSTERDAM - KING DELUXE - 3.jpg

In het hotel worden straks ook vijftig stuks uit de muziekparafernalia-collectie van de Hard Rock Group tentoongesteld. Wat is het gaafste item?
“Oh, zo veel. Die prachtige jurk van Aretha Franklin. Of de gitaar van Slash. En er komt geloof ik ook nog een pak van Elvis.

General manager zijn in het eerste Hard Rock Hotel van Nederland: waarom is dat zo leuk?
“Ergens de eerste mee zijn, is altijd leuk. En het hotel ademt muziek. Bijzonder is dat. Ik vind dat echt een toegevoegde waarde. Iedereen die hier werkt, draagt een naamplaatje waarop ook de naam van je favoriete artiest staat. Alleen al dat maakt iets los bij mensen en werkt verbindend. Laatst stelde ik twee collega’s aan elkaar voor die allebei Kiss-fan bleken te zijn. Je zag meteen iets ontstaan tussen die twee.”

Welke artiest staat er op jouw naamplaatje?  
“George Michael. Een geweldige, bijzondere artiest en zo gevarieerd. Zonde dat-ie dood is. Voor mij roept zijn muziek ook herinneringen aan vroeger op. Ik was jong, groeide op, had verliefdheden – of niet. En lekker dansen hè, tot diep in de nacht.”


In april 2020 opent het eerste Hard Rock Hotel van Nederland zijn deuren. Meer info? Kijk dan even op de site Hard Rock Hotel Amsterdam American. Ook leuk om te weten: het hotel biedt voor gasten ook het muziekprogramma The Sound of Your Stay®. Dit programma bestaat uit drie onderdelen, waarmee gasten hun keuze uit een wisselende set van speciaal samengestelde afspeellijsten kunnen streamen of downloaden, een Fender-gitaar kunnen selecteren die in de kamer wordt geleverd voor een spontane jamsessie (met koptelefoon hoor) en er is een Crosley-platenspeler die op elke kamer beschikbaar is.

EH - AMERICAN HOTEL AMSTERDAM - KING JUNIOR - 2.jpg
EH - AMERICAN HOTEL AMSTERDAM - KING CLASSIC - 10.jpg
Patricia van den Broek