Tour de BonTon: ‘Dichterbij de prostitutie kun je niet komen’

BonTon9.jpg

Bij BonTon, Amsterdams meest exclusieve strip- en sexclub, zijn ze geen fan van het beeld van sekswerkers dat toeristen op de Wallen voorgeschoteld krijgen. Tijdens de Tour de BonTon laten ze bezoekers een eerlijk, respectvol en realistisch beeld van de industrie zien. 

Het idee om rondleidingen te geven ontstond bij eigenaresse Lotte Alberg door een aanvraag van een groep Amerikaanse studenten. Ze wilden niet zomaar een rondleiding; de tour moest worden gegeven door een sekswerker. En zo geschiedde. De studenten waren razend enthousiast, en Lotte zelf ook. “Ik vond het geweldig om te horen dat de groep met heel veel vooroordelen over prostitutie binnen was gekomen, en na de tour een heel ander beeld had,” vertelt Lotte. “Toen wist ik: hier moet ik iets mee doen.”

Meer respect voor het vak
Dat is het belangrijkste doel van de rondleidingen: ervoor zorgen dat bezoekers begrijpen dat sekswerkers geen weerloze slachtoffers zijn, maar sterke vrouwen die er zelf bewust voor kiezen om dit werk te doen. “Ook willen we een alternatief bieden voor het onbegeleid lacherige aapjes kijken dat mensen op de Wallen doen. Juist doordat tijdens onze tours een meisje dat ooit zelf als sekswerker werkte heel kwetsbaar, open en eerlijk haar verhaal vertelt, krijgen mensen veel meer respect voor het vak. Dichterbij de prostitutie kun je niet komen.”

Tour de Bonton .jpg

De oplossing van het Wallenprobleem
Vóór corona waren de vele toeristen niet weg te denken uit het beeld van het Wallengebied. Maar natuurlijk moeten we ook gaan nadenken over hoe dat beeld er na de crisis uit kan gaan zien. Volgens Lotte is een concept als de Tour de BonTon een belangrijk ingrediënt voor de oplossing voor het ‘Wallenprobleem’. “Dat het op de Wallen veel te druk was, is logisch; er zijn de afgelopen jaren heel veel ramen gesloten. Dus nu is al het toerisme op een paar plekken gecentreerd. Op zich voel ik veel voor zo’n prostitutiecentrum, zoals Femke Halsema voorstelde, maar dan moet het wel écht zo tof en interessant zijn dat toeristen er naartoe willen, en dat ze daar dan een beter beeld krijgen van wat prostitutie inhoudt. Ik vind het ook heel belangrijk dat er ex-sekswerkers bij betrokken worden, bijvoorbeeld door ze rondleidingen te laten geven. Zet in dat nieuwe centrum mooie dingen neer, leuke restaurants met een erotisch getinte menukaart, zorg dat mensen Instagramwaardige foto’s kunnen nemen - ik roep maar iets. Wat er ook gebeurt, voorkom dat het een dronken aapjes-kijk-show wordt.” 

Het wereldje bleef intrigeren
Jennifer (46, zie foto) werkte zelf acht jaar als sekswerker, waarvan vier jaar in Lotte’s Club LV op de Middenweg. Zeven jaar geleden zette ze er een punt achter. “Ik was bijna veertig en het was mooi geweest. Ik wilde andere dingen doen - en dat deed ik ook. Ik was locatiemanager bij een hotel en werkte bij een mediabedrijf. Toch bleef het wereldje me intrigeren. Toen Lotte me vroeg of ik tours wilde geven in BonTon, hoefde ik niet lang na te denken.”

Bon Ton 3.jpg

Wat vind je het leukste aan het geven van de rondleidingen?
“Iedereen die de tour doet, heeft een eigen voorstelling van sekswerkers. Dat beeld is helaas bijna altijd negatief: de meeste mensen denken dat alle sekswerkers vrouwen zijn die gedwongen worden dit werk te doen, niet voor zichzelf kunnen nadenken en altijd precies moeten doen wat hun klanten vragen. Het mooiste aan mijn werk vind ik om mensen tijdens de rondleiding te laten zien dat dat beeld ook anders kan zijn, en er mijn persoonlijke ervaring tegenover te zetten. Als sekswerker heb ik me erg ‘in control’ gevoeld. Om het in deze wereld te redden, moet je juist enorm stevig in je schoenen staan!”

81526620_196248211776521_3141522750750011791_n.jpg

Hoe denken bezoekers hoe een seksclub er van binnen uitziet versus hoe het er écht uitziet?
“Mensen verwachten vaak een kitscherig, donker hol waar het een tikkie slonzig is. Dan komen ze binnen bij BonTon, een waanzinnig mooie club waar alles super stijlvol en schoon is. Niks kitscherig, alles hier is classy en chique. De inrichting is gedaan door horecaondernemer Casper Reinders, onder meer bekend van Jimmy Woo.”

Wat voor gekke vragen stellen bezoekers zoal?
“Veel mensen zijn benieuwd naar hoe sekswerkers omgaan met gevoelens, hoe ze die uitschakelen als ze seks met een klant hebben. Ik kon dat altijd heel goed; voor mij was het echt puur werk. En mensen willen ook weten of ik wel eens gevoelens voor een klant gehad heb. Natuurlijk is mij dat wel eens overkomen, ja.” 

Wat is het grappigste wat je als sekswerker ooit zelf meemaakte?
“Dat een collega me meevroeg voor een escort met een kapitein die ze ontmoet had. De afspraak was op een schip. Ik ging uit van een normale boot, maar het bleek om een gigantisch containerschip met aan boord meer dan honderd matrozen te gaan. Ik koos eieren voor m’n geld: ik vond het een onveilig idee om aan boord te gaan. De dag erna werd ik gebeld door BonTon; ze konden m’n collega niet bereiken. Grote paniek! Na een paar uur kwam het verlossende telefoontje: de kapitein was haar vergeten en ze waren uitgevaren, terwijl zij in zijn cabine lag te slapen. Achteraf hebben we enorm om het verhaal gelachen.” 

Bon Ton 4.jpg

De Tour de BonTon wordt van woensdag tot en met zondag meerdere keren per dag gegeven en kost 20 euro per persoon. Per tour nemen maximaal 15 mensen deel. Reserveer vooraf via tickets.tourdebonton.com. Stripclub BonTon bevindt zich op Stadhouderskade 64 in de Pijp.

Inge Abraham